Livmoderfeminism

De särartstänkande livmoderfeministerna säger att kvinnor och män är utrustade biologiskt med olika hormoner och hjärnor och utvecklar olika egenskaper som bör tas om hand och utvecklas naturligt; män/manligt – kvinna/kvinnligt.

Namnet livmoderfeminism används inte av anhängarna till särartsfeminismen utan är främst avsett att förlöjliga det stora intresse som riktas mot kvinnans biologiska särart, moderskap, graviditet, graviditetsrelaterade hormoner och liknande.

Denna gren brukar främst representeras av tre ganska kända feminister Maria Borelius, Kerstin Uvnäs – Moberg och Rigmor Robert. De kritiserar likhetsfeminismen och Maria Borelius skriver om äldre tiders feminister:

Forna feminister gjorde felet att slåss för kvinnors situation med argumentet ”slå inte på oss, vi är ju som ni”. De trodde sig vinna segrar på att poängtera likheten. De beskrev kvinnor som män. Kvinnor var lika bra chefer, lika bra arbetskraft, kunde arbeta som män. Till slut blev den offentliga lögnen att kvinnor var som män fast med livmödrar.

Likhetsfeministerna kritiserar i sin tur livmoderfeministerna för att de bara drar upp gamla idéer och åsikter som gamla vetenskapsmän lade fram för att kunna förklara kvinnors underordnade position i samhället, varför det var som det var och framför allt varför det borde förbli så.

Kategori

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type='1 A I'> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id='jump-*'> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.