Moralism

Moralism är en filosofisk strömning som betonar att mänskligt handlande bör vara i samklang med moraliska principer.

I informell bemärkelse syftar moralism på en traditionellt restriktiv syn på sexualitet och en benägenhet att kritisera individer med en annan inställning. I detta avseende har moralismens omfattning gått i vågor under historien. En känd moralistvåg sägs ibland vara den viktorianska, eller oskarianska som den också kallas i Sverige och Norge, som kännetecknade 1800-talets mitt. Exempel på rörelser som ibland kallas för moralister är kristen höger och radikalfeminism.

Moralist används i vardagligt tal ofta som en negativt laddad benämning. Den ges till människor som man anser lägger sig i andras liv, och därmed sätter sig till doms över deras levnadssätt. Dock finns det vissa som anser att moralism och att bli kallad moralist är något positivt. De anser ofta att dagens samhälle degenererats och att det krävs en viss moralism i samhället.

Kategori

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type='1 A I'> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id='jump-*'> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.