Swedenborgianism

Swedenborgianism, uppkallad efter Emanuel Swedenborg (1688–1772), är en kristen rörelse med särskilt fokus på monoteism och vikten av de tio budorden.

Swedenborg hade en liten, men trogen grupp sympatisörer i både Göteborg och London. De såg hans lära som inspiration för socialt ansvarstagande och till att handla väl mot andra människor. Ett resultat av hans tänkande var att man i Manchester år 1778 började planera det som skulle komma att bli den kooperativa rörelsen, i första hand för billiga inköp av livsmedel. Ett annat resultat var att Carl Bernhard Wadström från Norrköping arbetade med en rörelse för att bekämpa slaveri och slavhandel. Rörelsens ansträngningar bidrog till att det brittiska parlamentet 25 mars 1807 beslutade att förbjuda slavhandeln. Ytterligare ett exempel är att Bill Wilson, grundaren av organisationen Anonyma Alkoholister, genom sin hustru Lois Wilson troligen var påverkad av Swedenborgs tankar.

Kategori

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type='1 A I'> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id='jump-*'> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.